Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > 2012 > jan-mrt > Oostdijk wint Onderwijsprijs
09-02-2012

Diederik Oostdijk wint Onderwijsprijs

Diederik Oostdijk is dit jaar de winnaar van de Facultaire Onderwijsprijs. Tijdens de jaarlijkse Onderwijsdag kreeg hij de prijs door de Facultaire Onderwijsprijscommissie (FOP) uitgereikt.

Beoordeling
De FOP-commissie bezocht in de afgelopen periode van ieder van de genomineerde docenten een college waarbij gelet werd op de manier van lesgeven en de wijze waarop de studenten betrokken worden bij het college. Daarnaast is met de betreffende docenten een gesprek gevoerd, om erachter te komen wat hun visie is op onderwijs en wat de docent wilde gaan doen met het te winnen prijzengeld.

Genomineerden
Er waren vier kandidaten genomineerd voor de onderwijsprijs. Wybren Verstegen (Geschiedenis), Diederik Oostdijk (Literatuur en Cultuur), Roel Zemel (Literatuur en Cultuur) en Susan Legêne (Geschiedenis). Deze vier docenten hadden hun nominatie meer dan verdiend! Toch kon maar één de winnaar zijn. En na gedegen overleg werd besloten de prijs toe te kennen aan prof. dr. Diederik Oostdijk.

Enthousiasme, persoonlijke benadering, betrokkenheid
Diederik Oostdijk, dit jaar voor de tweede keer op rij genomineerd, is erg populair onder zijn studenten. Studenten vinden het prettig dat hij moeite doet om al zijn studenten persoonlijk te leren kennen. Uit het gesprek kwam naar voren dat hij ook op zeer actieve wijze bezig is met het onderwijs.

Wat door de studenten maar ook door de FOP wordt gewaardeerd is dat hij aangeeft niet uit te gaan van wat studenten denken dat ze willen, maar van wat hij nodig acht voor studenten, waarbij hij probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van studenten. Zo heeft hij in het college 'Poetry' de Arabische dichtvorm de 'Ghazal' geïntroduceerd, om ook studenten met een Arabische achtergrond meer te betrekken bij het college. Daarnaast was de jury erg onder de indruk van zijn heldere toekomstvisie en zijn maatschappelijk betrokken idee voor de besteding van het prijzengeld. Hij is namelijk van mening dat er aandacht moet zijn voor studenten die zich inzetten voor de VU in de samenleving en daardoor niet nominaal studeren.

Genomineerden FOPDe genomineerden worden toegesproken door FOP. V.l.n.r. : Wybren Verstegen, Diederik Oostdijk, Roel Zemel.

Tijdens de uitreiking van de Onderwijsdag op 12 januari had Diederik Oostdijk nog een ander idee over besteding van het prijzengeld. Via deze link is het filmpje te bekijken waarin dat idee uit de doeken wordt gedaan...